joi, 15 februarie 2018

Malin Persson Giolito - Nisipuri miscătoare





Malin Persson Giolito




Nisipuri mișcătoare este declarat cel mai bun thriller suedez al anului 2016 și pe bună dreptate


Este o poveste tulburătoare, o poveste care arată ce înseamnă lipsa de reacție atunci când este nevoie, pierderea de sine și blocajul psihic. 

Acțunea cărții se desfășoară în timpul procesului Majei Norberg, proces în care este acuzată de uciderea iubitului ei, al tatălui acestuia și a câtorva colegi de școală. 

Maja este o adolescentă normală, nici bogată, nici săracă, nici tocilară, dar nici populară la școală. De ea este interesat Sebastian, fiul unui influent om de afaceri, lucru ce o face pe Maja să se simtă importantă, frumoasă, deosebită.

După puțin timp ea va afla că Sebastian este un tip extrovertit, mereu în căutare de senzațional și într-un continuu conflict cu tatăl său, care nu îl consideră suficient de bun pentru numele pe care îl poartă și pentru responsabilitatea pe care ar trebui să o aibă.

Maja se trezește în mijocul conflictului dintre cei doi, dezaprobând comportmentul tatălui iubitului său, ba chiar într-un moment de furie spunându-i acestuia că tatăl său nu se poartă așa cum ar trebui și merită să moară.

Sebastian fiind un băiat instabil emoțional și având probleme cu drogurile își ucide tatăl fără ca Maja să știe  nimic.

Malin Persson Giolito  a oferit o perspectivă a faptelor din mai multe puncte de vedere și te face să trăiești procesul pe pielea ta


În tot acest timp în care am citit ”Nisipuri mișcătoare” pe Sebastian l-am văzut ca pe o persoană slabă, într-o continuă luptă cu cei din jurul său. O persoană care vrea să se ridice însă nu este lăsat, o persoană de la care se cere mult, dar niciodată nu reușește să se ridice la nivelul așteptărilor.

Sebastian este un caracter slab care nu este lăsat să se dezvolte în armonie și nu este încurajat.

Maja nu este nici ea un caracter puternic. Ea spre deosebire de Sebastian a avut parte de prea multă libertate din partea părinților ei. Mama ei nu i-a oferit niciodată un sfat atunci când avea nevoie, nu i-a oferit sprijinul pe care îl poate oferi o mama copilului ei.

La fel ca și Maja, mama ei are un carcater slab și nu poate susține moral problemele familiei.

Nisipuri mișcătoare este un thriller despre familii aparent fericite, un thriller despre deznadejde, despre lipsa afecțiunii atunci când este necesară și despre adolescenți lăsați de părinți în voia sorții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu