luni, 19 martie 2018

Florile de la mansardă - V.C.Andrews

V.C.Andrews
Auzisem foarte multe lucruri despre această serie și mi-o doream de ceva timp. Când am primit-o cadou de la o persoană tare dragă mie, șefa mea, am fost mai mult decât încântată. 

Știți cum e, lucrurile bune vin atunci când nici nu te aștepți, eu am primit seria când mă așteptam mai puțin.

Seria este formată din cinci volume, fiecare având  o copertă care arată senzațional, fiecare volum conține o parte din povestea familiei Dollanganger. 

 Florile de la mansardă  

v.c.andrews

Numele primului volum este cel care denumește și seria, ” Florile de la mansardă”. 

Începutul volumului este unul lin, cu o poveste clasică, a unei familii fericite, soț și soție, Christopher și Corinne care au patru copii, un baiat Chris, o fată Cathy și doi gemeni Carrie și Cory. Tatăl este medic, mama este casnică. Nu duc lipsă de nimic și totul este perfect. Până în seara aniversării lui Christopher, când familia primește tragica veste a morții lui într-un accident de mașină. 

Corinne, care nu muncise o oră în toată viața ei, este nevoită să facă rost de bani și cum altfel decât apelând la părinții ei.

Numai că în viața copiilor apare o pereche de bunici de a căror existență nu au știut niciodată și o serie de mistere, de la plecarea cu trenul noaptea, la coborârea din tren într-o haltă părăsită și intrarea în conacul bunicilor pe furiș.

Ajunși la conacul Oliviei și al lui Malcom Foxworth, ei sunt ”cazați” la mansardă cu promisiunea că în câteva zile vor putea ieși de acolo, deoarece bunicul lor nu știe despre ei și trebuie luat încet, dat fiind faptul că este extrem de bolnav.

Acest lucru nu se întâmplă și ei sunt nevoiți să stea acolo trei ani, timp în care primesc mâncare zilnic de la bunica lor care este foarte rece și crudă și unde și-au creat o lume a lor cu toate cele necesare pentru a putea trăi decent.

Între Chris și Cathy se înfiripă o poveste de dragoste mai mare decât acea dragoste dintre frate și soră, lucru pe care ei îl conștientizează, dar nu îi pot face față.

Cory se îmbolnăvește moment în care cei doi frați mai mari decid că este momentul să evadeze.

Petale în vânt


Cel de-al doilea volum se concentrează pe viața celor trei copii - între timp Cory a murit - din momentul evadării din conac.

Ei ajung acasă la un medic, având nevoie de ajutor pentru Carrie, care era bolnavă. Acesta își dorește să îi adopte și face tot posibilul pentru a reuși acest lucru. 

Pentru a scăpa de iubirea ce o poartă pentru fratele ei, Cathy se îndrăgostește de tatăl adoptiv și își dorește să se casătorească cu el, dar în același timp pune la cale un plan de distrugere a mamei din cauza căreia au pierdut un frate și câțiva ani din copilărie.

Cathy ajunge balerină, are o casnicie toxică cu partenerul ei de dans, care îi va distruge cariera, Chris ajunge medic așa cum era tatăl lui, totul cu ajutorul tatălui adoptiv.

Spinii destinului


Cel de-al treilea volum este volumul lui Bart și Jory, copiii lui Cathy și Chris.

Cei doi au cumpărat o casă pentru ei si copii, departe de orice le-ar putea aduce aminte de anii petrecuți în conacul bunicilor și de orice persoană ce le-ar putea periclita viitorul și fericirea familiei.

Numai că alături de casa lor se instalează o bătrână foarte bogată care îl atrage pe fiul lor cel mic, Bart lângă ea. 

Împreună cu ea vine și majordomul ei, care îl obligă pe acesta să învețe Biblia și încearcă să îi spună acestuia adevărul ascuns despre părinții lui.

Semințele trcutului


Volumul intitulat ”Semințele trecutului” este povestea lui Bart, care moștenește conacul Foxworth și întreaga avere a bunicii lui.

Între el și tatăl său s-a creat o ruptură, din cauza relației sale cu Cathy, însă cei doi sunt administratorii averii lui Bart, pană când acesta își termină studiile, lucru ce nu îi convine lui Bart.

Bart făcuse o obsesie penru Biblie și pentru bunicul lui decedat care fusese un mare om de afaceri, iar Bart și-l luase ca și exemplu de viață.


Grădina umbrelor


Cel de-al cincilea volum și ultimul este povestea Oliviei Foxworth.

În acest volum Olivia ne spune povestea ei din tinerețe, când s-a îndrăgostit de Malcom și cum a fost viața ei înainte de a-l cunoaște până când s-a căsătorit cu el și cea de după căsătorie. 

Aflăm aici că Olivia a fost și ea o tânără cu speranțe, vise, o tănără iubitoare și dornică de iubire, vise ce i-au fost spulberate de avarul Malcom.

Ultimul volum este scris într-un stil ușor diferit. Se spune că seria ar fi fost terminată de altcineva, deoarece autoarea ar fi decedat, și publicat în numele ei. 

”Florile de la mansardă”  este o poveste tulburătoare despre iubire, devotament. 
Vedem aici cum alegerile făcute în momente de cumpănă în viață pot distruge viața celor dragi.

Seria ” Florile de la mansardă” este o poveste despre curaj, deznadejde și dorința de a repara ce alții au stricat. 

Această serie m-a fascinat, m-a ținut prinsă într-o poveste ireală, dar care ar putea fi foarte ușor prezentă în lumea noastră. Este o poveste crudă, o poveste ce nu are un happy-end, o poveste cutremurătoare ce îți pune multe semne de întrebare.

Volumele au apărut la editura Litera.

4 comentarii:

  1. Ce frumoasa pare. Ador copertile acestei serii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este foarte interesanta. Coperțile sunt senzaționale. Fac parte din categoria care alege cartile după coperti :-))

      Ștergere
  2. Deci trebuie neaparat sa citesc seria asta. Sper sa reusesc sa imi fac timp si pentru ea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa o citești. Eu am citit-o la foc continuu. Efectiv nu a putut să o las din mâini.

      Ștergere